Потребителско име

Регистрирайте се

След създаването на профил, можете да\'ll да бъде в състояние да следи състоянието на плащане, проследяване на потвърждение, а вие също можете да оцените турне, след като приключите с обиколка.
Потребителско име*
Парола*
Потвърждаване На Паролата*
Име*
Фамилия*
Дата На Раждане *
Електронна поща*
Телефон*
Държава*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Моля, съгласен съм с всички условия и общите условия, преди да продължите към следващата стъпка

Вече си член?

Потребителско име

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ ПЛИСКА И РУСЕ

0
Цена
от89лв.
Вашето име*
Email адрес*
Запитване*
* I aggree with Terms of Service and Privacy Statement.
Моля, съгласен съм с всички условия и общите условия, преди да продължите към следващата стъпка
Запишете В Списъка С Желания

Добавяне на елемент в списъка с желания изисква акаунт

168

Защо да изберете нас?

  • Страхотни цени
  • Перфектно обслужване
  • 5 звездно преживяване
  • Всичко от което имате нужда

Имате въпроси?

Не се притеснявайте да се свържете с нас.

+359 896 99 66 19
+359 88 92 86 532

bulgariatravel.burgas@gmail.com

…let’s travel 

Bulgaria Travel Agency Ltd  РК 01-7480,    гр.Бургас 8000    ул.Гладстон 74
  +359 896 996619 +359 889 286532           www.bulgaria-travel.bg
ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ
Велики Преслав, Мадара, Плиска, Шумен, Ивановски и Басарбовски скални манастири и Русе
Дата: 30-31.05.2020
1 ден-
Отпътуване в 06:30ч от Бургас (спирката на Булаир срещу Хим.чистене) в посока Велики Преслав – втората българска столица, възникнала още по времето на хан Омуртаг, който е изградил селището като военен лагер. Посещение на Националния историко-археологически резерват и музей, разположен върху останките на старата столица и основан на 26 Октомври 1906г. В музея има изложени части и предмети от града, намерени при разкопките.
Преславската книжовна школа е най-важният литературен и културен център в България и в целия славянски свят до изгарянето на Преслав от византийския император Йоан I Цимисхи през 971г. Сред изявените български писатели и учени, работили в школата, са св. Наум Преславски (до 893г), Константин Преславски, Йоан Екзарх и Черноризец Храбър. В музея във Велики Преслав е изложено и Преславското златно съкровище – едно от най-големите със съдържащите се в него над 120 златни и позлатени украшения (златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14- и 22-каратово злато). За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни.
Сред накитите има и такива от X век, изработени в Константинопол и Преслав, както и такива от III – VII век. Правят впечатление християнските сюжети и символика. Съкровището е открито случайно през 1978г в местността Кастана. Разкопките показват, че то е укрито в пещта на малка къща в предградията на средновековния град Преслав, вероятно при превземането му от киевските или византийските войски, съответно през 969г или 971г. Те спомагат за изясняване на подробности около превземането на града. Най-късните предмети в съкровището са византийски монети на император Роман II (959 – 963г).
Отпътуване за Мационален историко-археологически резерват Мадара. Разглеждане на най-значимия паметник в резервата – уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23м височина, той е образец на ранносредновековното българско изкуство.
Отпътуване за Плиска – първата българска столица. Посещение на Историко-археологическия резерват, включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Разглеждане на Голямата базилика – религиозно-дворцов комплекс, който се състои от катедрала, архиепископски дворец и манастир.
Отпътуване за Шумен. Посещение на Архитектурния резерват Шуменска крепост. През Османското владичество внушителната крепост е била най-силната в известния крепостен четириъгълник Русе-Силистра-Варна-Шумен. Крепостта е една от най-добре проучените археологически паметници в България. При разкопките са открити три стени (римска, от Втората българска държава и ранновизантийска). Също така са намерени останки от селище от бронзовата и халщадската епоха, тракийско селище, за което се смята, че е от V в.пр.н.е, жилища, кули, базилики и други. Настаняване. Свободно време. Нощувка.
2 ден-
Отпътуване за Ивановски скални манастири – няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство от ХІІІ – ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център, а надписите по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.
Отптътуване за Басарбовски манастир – единственният действащ скален манастир в България, който води началото си от Второто българско царвство. В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата трапезария, а там по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която според преданието е спял св. Димитрий. Отпътуване за Русе. Посещение на къщата музей на Баба Тонка.
Експозицията в нея е от 1958г. Свободно време в центъра на Русе с възможност за разглеждане на площад Княз Александър Батенберг, Мъжката гимназия, Княжеската резиденция, Флотската кула; крепостта Сексагинта Приста, крепостната врата Кюнт капъ и Пантеона на възрожденците. Отпътуване за Бургас.
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• транспорт от Бургас с комфортен автобус;
• 1 нощувка в хотел в Шумен;
• представител на туроператора по време на пътуването;
• медицинска застраховка
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• входна такса за Археологически музей Велики Преслав – 5лв;
• входна такса за Археологически музей Плиска – 4лв;
• входна такса Археологически резерват Мадарски конник – 4лв;
• входна такса за Шуменска крепост – 3лв;
• входна такса за Ивановски скални манастири – 4лв;
• входна такса за къщата музей на Баба Тонка – 3лв.
България, Бургас 8000
ул. Гладстон 74
+359 896 996619
+359 896 996619(Viber)
+359 889 286532
+359 899 163545
+359 889 286532 (Viber)
bulgariatravel.burgas@gmail.com