АНАДОЛА- ПРИКАЗНА И МИСТИЧНА

0
Цена
от1,900 лв.
Име*
Телефон*
Имейл адрес*
Резервация / Запитване*
* Съгласявам се с Политика за защита на личните данни и Политика за бисквитките.
Съгласете се "Политиката за защита на личните данни" за да може да изпратите съобщение.
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1439

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас.

+359 896 99 66 19
+359 88 92 86 532

bulgariatravel.burgas@gmail.com

…let’s travel 

Bulgaria Travel Agency Ltd  РК 01-7480,    гр.Бургас 8000    ул.Гладстон 74  +359 896 996619 +359 889 286532           www.bulgaria-travel.bg
Планината НЕМРУТ и царството КОМАГЕНА
Заповядайте и Вие
ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА ДА ИСКАТЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕТЕ!АНАДОЛА- ПРИКАЗНА И МИСТИЧНА
Цена от Бургас: 1900 лева
🚌✈️Маршрут:
Бургас- Истанбул – Адана – Хатай – Газиантеп –Адъяман – Шанлъурфа –Мардин –Мидият –Диарбакър – Татван – Ван – Истанбул- Бургас
11.04.2023 г.,    27.04.2023 г.,    23.05.2023 г.,    13.06.2023 г.,    17.10.2023 г.
12 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ 12 ДНИ,10 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.
Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!
ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА ДА ИСКАТЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕТЕ!

1 ден:Отпътуване от Бургас в посока Истанбул според часовете на полета, който се определя и обявява по-късно. Кратки почивки по пътя.

2 ден: Истанбул -Адана-Полет.
Пристигане на летището и ранен полет с турските авиолинии: Истанбул- Адана. Пристигаме в Адана около обяд. Разглеждаме Археологическия музей, джамията Сабанджъ , каменният мост на река Сейхан и часовниковата кула и много други след което се настаняваме в хотела, свободно време. Вечеря. Нощувка в хотела.
3 ден: Адана – Хатай

Закуска в хотела.
Потегляме за Хатай . По пътя ще спрем за малко и ще посетим най- големият Керван сарай построен от Соколу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик . Пристигаме в Хатай. Следва разглеждане на забележителностите на Хатай.
Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор / наследникът на Александър Македонски/, който основал повече от десет града с името Антиохия,с което искал да увековечи името на баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие. По- късно се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал тук. Ще посетим уникалната каменна църква „Св. Петър“, разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града. И разбира се богатият археологически музей , открит преди 2 години с разкошни мозайки .
Свободно време в Хатай
Настаняване, вечеря и нощувка.
Километри за деня : 114 км.
4 ден: Хатай – Газиантеп

Закуска в хотела.
Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат . Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан, което е останало под водите на язовира. Потегляме за Газиантеп – най- големият граничен град в Турция, едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща – 1. баклавата- регистрирана в европейския съюз от края на 2013, като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят.2. бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия; 3. Музея на музайките – ZEUGMA ……и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция .
Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък. Вечеря в хотела . Нощувка .
Километри за деня : 167 км.
5 ден- Газиантеп- Адъяман.

Закуска в хотела.
Туристическа програма в града. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Отпътуваме за Адъяман. Пристигане и се настаняване в хотела. Време за обяд .
Отпътуване за връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут . Taм е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня: 135 км
6 ден: АДЪЯМАН – Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната Урфа
Закуска в хотела.
Следват Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харaан и разглеждаме конусните къщи. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.
Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.
Свободно време на чаршията на Урфа.
Настаняваме се в хотела .
Вечерта -Съра геджеси – Посещение на ресторант с анадолска музика на живо, богата вечеря с ястия от района на Урфа/ прочутото чий кюфте- приготвя се пред посетителите / по желание – цена 20 евро/. Тези които не желаят – ще им бъде организирана вечеря извън хотела /
Нощувка .
Километри за деня :96 км.
7. ден: УРФА -Мидят – Мардин

Потегляме към Мардин . По пътя гледаме античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .
Следва програма в Мардин – турският Ерусалим –разположен на границата между Анадола и Месопотамия.
Мардин, каменият град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, Улу джами. Време за покупка на сувенири и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка
Километри за деня : 175 км.
8 ден- МАРДИН

Закуска в хотела
Потегляме към Мидият – 45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран. Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла и имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро. След това посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните.
Потегляме за Мардин -65 км. -1 час. Пристигане в хотела Вечеря. / включена в цената -без напитки /
Нощувка
9 ден- МАРДИН – ДИАРБАКЪР

Закуска в хотела.
Потегляме за Диарбакър. Ще разгледаме суриянската църква, археологическия музей, крепостта на Диарбакър, старият мост, Хасан паша хан, Арменската църква Улу джамия.
Свободно време в Диарбакър.
Вечеря. Нощувка .
Километри за деня: 90 км
10 ден: Диарбакър – Татван

Закуска в хотела.
Потегляме за Татван през Силван и Битлис, където ще видим моста Малабади, станал повод за много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван. Ще посетим Ахлат- селчукско гробище .Следва – Другият Немрут .Пристигаме на мястото,където ни чакат нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро отгоре. След това се връщаме в Татван .
Ще имаме свободно време.
Вечеря. Нощувка.
Километри за деня – 192 км
11 ден : Татван – Ван и Акдамар

Закуска в хотела .
Отпътуваме за Ван
Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Анадолското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големият остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи, барелефни резби и фризове с библейски сцени
Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града.
Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе . Следващата ни спирка е крепоста Ван в центара на града Ван и наскоро откритият богат археологически музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се възстановява изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство.
Километри за деня- 147 км
12 Ден: Ван – Разглеждане на къщата на ванските котки и килимарницата , откъдето можете да си закупите килими.

Закуска в хотела
Свободно време във Ван за последни покупки .
Следва посещение на за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се тъкат килими .
Километри за деня : 50 км.
Отпътуване за летището за полет ВАН – ИСТАНБУЛ
Посрещане от автобус, който ще ни чака на летището и потегляне за България.
Полетното разписание ще бъде обявено по-късно.
ЦЕНИ С РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 21.02.2023
Цена – 1900 лв. на човек в двойна или тройна стая
Цена на човек в самостоятелна стая: 2230 лв.
Цена на дете до 11.99 години, настанено с двама възрастни: 1490 лв.

ЦЕНИ СЛЕД 21.02.2023
Цена – 2150 лв. на човек в двойна или тройна стая
Цена на човек в самостоятелна стая: 2480 лв.
Цена на дете до 11.99 години, настанено с двама възрастни: 1690 лв.

Записването става с внасяне на 30% депозит
Срока за предоставяне на необходимите документи по самолетни програми е до една седмица след датата на сключване на договора и внесен депозит!

Цената включва:
Самолетен билет – Истанбул –Адана / Ван – Истанбул
Летищни такси
Трансфери от летищата
Трансфер : до  Истанбул  /автобус/
10 нощувки със закуски и вечери в Анадола в хотели 4* и 5*
1 нощувка в Адана
1 нощувка в Хатай
1 нощувка в Газиантеп
1 нощувка в Адъяман
1 нощувка в Шанлъурфа
2 нощувки в Мардин
1 нощувка в Диарбакър
1 нощувка в Татван
1 нощувка във Ван
Лицензирани турски екскурзовод на български език / ,придружаващ групата през цялото време / и беседи във всички обекти
Обслужване на място от лицензирана турска транспортна фирма
Безплатна вода по време на пътуването
Цената не включва:
  • Обяди – местна кухня от всеки район – около 100 лири / един обяд/
  • Питиета по време на хранене
  • Вечеря с музикална програма- 20 EUR
  • Разходка с кораб до потъналият град Халфети- 10 EUR
  • Разходка с кораб по езерото Ван – 10 EUR
България, Бургас 8000
ул. Гладстон 74
България Травъл Ейджънси
+359 896 996619
+359 896 996619(Viber)
+359 889 286532
+359 899 163545
+359 889 286532 (Viber)
bulgariatravel.burgas@gmail.com