Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ ПЛИСКА И РУСЕ

0
Price
From89лв.
Full Name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

933

Защо да изберете нас?

  • Страхотни цени
  • Перфектно обслужване
  • 5 звездно преживяване
  • Всичко от което имате нужда

Имате въпроси?

Не се притеснявайте да се свържете с нас.

+359 896 99 66 19
+359 88 92 86 532

bulgariatravel.burgas@gmail.com

…let’s travel 

Bulgaria Travel Agency Ltd  РК 01-7480,    гр.Бургас 8000    ул.Гладстон 74
  +359 896 996619 +359 889 286532           www.bulgaria-travel.bg
ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ
Велики Преслав, Мадара, Плиска, Шумен, Ивановски и Басарбовски скални манастири и Русе
Дата: 28-29.08.2021
1 ден-
Отпътуване в 06:30ч от Бургас (спирката на Булаир срещу Хим.чистене) в посока Велики Преслав – втората българска столица, възникнала още по времето на хан Омуртаг, който е изградил селището като военен лагер. Посещение на Националния историко-археологически резерват и музей, разположен върху останките на старата столица и основан на 26 Октомври 1906г. В музея има изложени части и предмети от града, намерени при разкопките.
Преславската книжовна школа е най-важният литературен и културен център в България и в целия славянски свят до изгарянето на Преслав от византийския император Йоан I Цимисхи през 971г. Сред изявените български писатели и учени, работили в школата, са св. Наум Преславски (до 893г), Константин Преславски, Йоан Екзарх и Черноризец Храбър. В музея във Велики Преслав е изложено и Преславското златно съкровище – едно от най-големите със съдържащите се в него над 120 златни и позлатени украшения (златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14- и 22-каратово злато). За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни.
Сред накитите има и такива от X век, изработени в Константинопол и Преслав, както и такива от III – VII век. Правят впечатление християнските сюжети и символика. Съкровището е открито случайно през 1978г в местността Кастана. Разкопките показват, че то е укрито в пещта на малка къща в предградията на средновековния град Преслав, вероятно при превземането му от киевските или византийските войски, съответно през 969г или 971г. Те спомагат за изясняване на подробности около превземането на града. Най-късните предмети в съкровището са византийски монети на император Роман II (959 – 963г).
Отпътуване за Мационален историко-археологически резерват Мадара. Разглеждане на най-значимия паметник в резервата – уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23м височина, той е образец на ранносредновековното българско изкуство.
Отпътуване за Плиска – първата българска столица. Посещение на Историко-археологическия резерват, включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Разглеждане на Голямата базилика – религиозно-дворцов комплекс, който се състои от катедрала, архиепископски дворец и манастир.
Отпътуване за Шумен. Посещение на Архитектурния резерват Шуменска крепост. През Османското владичество внушителната крепост е била най-силната в известния крепостен четириъгълник Русе-Силистра-Варна-Шумен. Крепостта е една от най-добре проучените археологически паметници в България. При разкопките са открити три стени (римска, от Втората българска държава и ранновизантийска). Също така са намерени останки от селище от бронзовата и халщадската епоха, тракийско селище, за което се смята, че е от V в.пр.н.е, жилища, кули, базилики и други. Настаняване. Свободно време. Нощувка.
2 ден-
Отпътуване за Ивановски скални манастири – няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство от ХІІІ – ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център, а надписите по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.
Отптътуване за Басарбовски манастир – единственният действащ скален манастир в България, който води началото си от Второто българско царвство. В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата трапезария, а там по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която според преданието е спял св. Димитрий. Отпътуване за Русе. Посещение на къщата музей на Баба Тонка.
Експозицията в нея е от 1958г. Свободно време в центъра на Русе с възможност за разглеждане на площад Княз Александър Батенберг, Мъжката гимназия, Княжеската резиденция, Флотската кула; крепостта Сексагинта Приста, крепостната врата Кюнт капъ и Пантеона на възрожденците. Отпътуване за Бургас.
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• транспорт от Бургас с комфортен автобус;
• 1 нощувка в хотел в Шумен;
• представител на туроператора по време на пътуването;
• медицинска застраховка
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• входна такса за Археологически музей Велики Преслав – 5лв;
• входна такса за Археологически музей Плиска – 4лв;
• входна такса Археологически резерват Мадарски конник – 4лв;
• входна такса за Шуменска крепост – 3лв;
• входна такса за Ивановски скални манастири – 4лв;
• входна такса за къщата музей на Баба Тонка – 3лв.
България, Бургас 8000
ул. Гладстон 74
+359 896 996619
+359 896 996619(Viber)
+359 889 286532
+359 899 163545
+359 889 286532 (Viber)
bulgariatravel.burgas@gmail.com